Μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες

ENERGY
By -
0
μεσογειακη διατροφη πυραμιδα πηγη: Φιρούζα Κουρτίδου Παθολόγος Διαβητολόγος

 

Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας παρουσιάζουν πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

 

Ο μεσογειακός τρόπος ζωής περιλαμβάνει μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορισμένη πρόσληψη αλατιού και σακχάρων, καθώς και επαρκή σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικοποίηση. Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη μιας μεσογειακής διατροφής και τρόπου ζωής για την υγεία, λίγες έρευνες έχουν διεξαχθεί σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή σε περιοχές εκτός της Μεσογείου.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) συνοψίζουν τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης των Maroto – Rodriguez και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE) – ο οποίος προκύπτει από ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες – με σκοπό να αναλύσουν τις συνήθειες και την κατάσταση της υγείας 110.799 ατόμων ηλικίας 40 έως 75 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK BioBank cohort). Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν την κατανάλωση μεσογειακής διατροφής, τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες, φυσική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες.

Μετά από παρακολούθηση 9 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.247 άτομα πέθαναν από όλες τις αιτίες – οι 2.401 κατέληξαν από καρκίνο και 731 πέθαναν λόγω καρδιαγγειακής νόσου. Αναλύοντας αυτά τα αποτελέσματα παράλληλα με τις βαθμολογίες της κλίμακας MEDLIFE, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της προσκόλλησης στο Μεσογειακό τρόπο ζωής και του κινδύνου θανάτου.

Οι ασθενείς που είχαν υψηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE βρέθηκε να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερο βαθμό στην κλίμακα MEDLIFE. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα και ανά υποκατηγορία της κλίμακας MEDLIFE. Επιπλέον, τα άτομα που είχαν υψηλότερη κλίμακα στις κατηγορίες αναφορικά με τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπαυση και τις κοινωνικές συνήθειες εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατόν ακόμα και για τους πληθυσμούς σε περιοχές εκτός της λεκάνης της Μεσογείου να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα και να υιοθετήσουν το συνολικό μεσογειακό τρόπο ζωής μέσα στο δικό τους πολιτιστικό πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατό να επεκταθούν οι θετικές επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής και του τρόπου ζωής ευρύτερα.

Πηγές: iatronet.gr / ΕΚΠΑ



Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*